Thursday, June 30, 2011

anda tahu tak kanser prostat...

Assalamualaikum...

Pagi ni terbagun awal eh bukan, tak tidur lepas solat subuh huhu. Maka tertengokla hamba rancangan kat TV3 yang ade pengacara Ally Iskandar tu. Camne leh lupa lak name rancangan pagi-pagi tu...

ni hah Ally Iskandar nye. Kenapa bila taip kat google image personaliti TV3 yang kuar banyak gambar zakiah anas tengah duk atas meja. Mengganggu pencarian gua betol


Sekarang mau cerita bukan pasal Ally Iskandar mahu pun Zakiah anas tengah duduk atas meja. Tapi pasal topik kat TV3 tu, pasal kanser PROSTAT. Aku terasa nak buat entry ni sebab tak puas hati ngan tetamu undangan seorang Dr. Neurologi kalau tak silap, asyik terang kan pasal general aje. tak specifik pon, so aku kat sini nak berlagak jadi doktor pakar lah kejap. Boleh?

Pertama kali, jom tengok prostat tu ada dekat mana. Lihat gambar


sila fokus pada prostat okeh jangan tengok benda lain. sekian


Nampak tak prostat tu kat mana. ye betol dekat alat sulit lelaki dan ia meneluputi saluran air kencing dan sperm. so penyakit ni serang lelaki sahaja. Perempuan sila happy sekarang.

Fungsi prostat ni adalah untuk mengeluar kan cecair pelincir atau lagi best kalau panggil air mazi. konfem la semua orang paham. hahaha

Kanser prostat ni jenis yang slow growing. makna kata dia pelan je membesar kat situ, sedar2 aje pesakit tahu kena kanser pada tahap yang dah bahaya dah.

Kanser ni cenderung meyerang mereka yang berumur 50 tahun ke atas. Tapi yang muda-muda ni jangan lega cepat sangat kalau korang tu perokok tegar dan tak jaga pemakanan.

symptom kanser ni pulak, sukar buang air kencing, kencing berdarah, dan kencing tak lawas. Kanser di berdasarkan genetic tapi ade jugak yang takda genetic kanser ni pun leh kena jugak.

Lame-lame prostat tu membengkak dan membesar. tu pasal la berlaku kesukaran baung air kecil.

Bila dah serius penyakit ni mula effect pada tulang belakang dan buah pinggang.

Apa yang dinasihatkan pakar untuk mengelakkan penyakit ni adalah gaya hidup sihat. Tipikal kan tapi itu la yang sebaik nya. senaman jangan lupa.

Rasanya dah cukup kot info pasal Kanser prostat ni. Ape apehal korang google la ek, jangan tanya aku hahaha

*serius rasa lain buat entry kesihatan ni



5 comments:

shida said...

tq 4 da info..ho3~~
hmmm, pompuan pon ada penyakit nye tersendiri..hua3~~
fair n square
sama-sama lah semua jaga kesihatan ok

::FAIZ FARISH:: said...

Nauzubilah

afiqazizan said...

thank,z kongsi info tentang kanser prostat ni.

me_nazri said...

betol2 same2 kita kongsi info...huhu

armouris said...

lagi info tentang kanser prostat di SIHAT SELALU - Kanser Prostat : Lelaki Jangan Malu