Saturday, January 8, 2011

tukar kadar pinjaman PTPTN anda dari 3% kepada 1% ... oh yeah..

assalamualaikum...

baru tahu hal ni dari housemate
kalau yang dulu2 peminjam PTPTN dikenakan kadar 3%
tapi sekarang ni dah ditukar kepada 1%

jadi siapa yang tak tukar lagi tu jomm...tukar ramai2..


STEP 1
masuk ke web page rasmi PTPTN <<< tekan sini


STEP 2
click pada aplikasi no.4: Kemaskini Maklumat Ujrah



STEP 3
Daftarkan diri dengan isikan IC & email anda yang aktif


STEP 4
Pergi tidur dulu atau makan2 ke, anyam ketupat ke, tengok movie ke... sebab email nak sampai memang agak lama, tengok pada line


STEP 5

Bukak email gmail / yahoomail korang dan akan ada link
click link itu


STEP 6

isi la apa yang patut dalam ruangan yang disediakan


ok siap... nikmati la kadar 1% korang tu

tapi ada sesuatu yang memuskil kan hati

dekat ruangan FAQ dia ada tertulis:


Siapakah yang layak untuk menerima tawaran Ujrah 1%?

Jawapan :

Tawaran perubahan pinjaman sedia ada (3%) kepada pembiayaan Ujrah 1%
layak diterima oleh peminjam-peminjam sedia ada yang masih mempunyai baki pinjaman
PTPTN pada 1 Jun 2008 kecuali bagi kes-kes berikut :

i. Telah dikenakan tindakan penguatkuasaan dan undang-undang
ii. Peminjam yang telah melanggar perjanjian pinjaman terdahulu – (batal
pinjaman, gagal pengajian, berhenti pengajian dan mendapat penaja lain)


situ yang aku BOLD kan tu...
kalau ikut pemahaman la, dengan kata lain, mereka yang ditawarkan biasiswa dari pihak lain macam JPA/YAYASAN semasa pengajian dan terpkasa membatalkan pinjaman PTPTN dorang tak boleh la nak mohon kadar 1% ni kan???

hmmm <<< hampa sekejap

5 comments:

::FAIZ FARISH:: said...

ada kawan aku, dpt duit Pt,terus beli Handphone memahal, beli lappy baru,ada gak yg tunang.. apekah...

Nasib aku tak buat Pinjaman... N tak suka buatpun.. hm

Cik Aish said...

oraite..thanks for the info~!

me_nazri said...

faiz...: tah le dorang tu..duit petik kat pokok kot....

caik aish: okeh sesame...

AmierolShah said...

saya tag anda di blog saya. harap maklum.

Mr.IX said...

dah update dah tukar 1% ni.....hehe...dah bayar ptptn tp duit kos pentadbiran tak habis bayar lagi....huhuh..