Monday, February 13, 2012

Review Filem : The Chronicle

salam readers. Semalam sempat la keluar dan berjumpa dengan kengkawan. Having great time at Suria KLCC. Rase nya dah almost 6 years tak jejak kaki kat KLCC ni. Boleh pulak turun aje kat monorail KLCC tu tersesat pulak pergi masuk fitness. Tah pape tah haha... So, having lunch at KFC. Di layan mesra okeh, tak da nak gaduh-gaduh la. (Ape la dah tau KFC penuh pegi la makan kat tempat lain. Tu pun nak suruh aku ajar ggrrrr...). Then kami decide nak tengok movie. Disebabkan promo cite The Chronicle cam best, cite ni la kami tengok. (Kawan aku cakap hantu dalam botol kicap tak best haha...)


 Directed by Josh Trank and written by Max Landis. Siapa kah mereka tidak ku kenal. Baru je Google nih haha. Starring by Dane Deehan (Andrew Detmer), Alex Russel (Matt), Michael B Jordan ( Steve).  Nampak macam semua pelakon baru lagi. 

Chronicle mengisahkan student high school yang mula merakamkan kisah hidup dia dengan videocam, Actually cerita ni pun point-of-view dia dari lensa kamera. Andrew Detmer yang tidak bernasib baik sebab mempunyai mak yang sedang terlantar sakit sebab kanser dan ayah yang pemabuk dan bekas ahli bomba yang bersara awal sebab cedera ketika bertugas. Mess sikit la hidup dia nih. Semua nya berubah bila Matt, Steve,and Andrew pergi ke party, and find out party tu not for them. Some other time, they discover a hole behind the hill. Bila masuk kat dalam, dorang terjumpa satu benda huge-blue-glowing-crystall thing. A sudden, they have a telekinesis power. Boleh gerak kan barang-barang dengan minda. Gembira dengan kuasa tu, dorang pun berlatih la bagai sebab nak improve kan kuasa tu sampai dorang leh terbang. wow part ni yang paling best. serius!!...

Bagai kena rasuk, Andrew yang terdesak mahukan popularity di sekolah dan duit untuk rawatan kanser mak dia, mula menyalah gunakan kuasa hingga membawa kepada pembunuhan Steve. Matt sebagai orang yang ada kuasa yang sama terpaksa lah menghentikan kegilaan Andrew. Ending perlu cerita ke?... hehehe Andrew mati.

Personal komen: It make my life. i can say this is my favorite movie for now. It not about the power that need to highlight, it about life and feelings. It bring me a joy when see them enjoying their power flying over the sky, and moving things. and i can feel how Andrew's life change and the happiness. But for the sad ending, it bring sorrow..   



Seriously suggest and thumbs up!!





2 comments:

Luke said...

boleh pegi tengk ni :p

me_nazri said...

tengok la serious best loh :)