Thursday, February 16, 2012

Kempunan kueh-teow punya pasal

As-salam readers..

About 2 weeks ago,aku ada keluar ber-hangout dengan classmate masa universiti dulu. Wahh.. cam dah lme lak cite padahal baru graduate last year hahaa... Lepas graduate, bertebaran lah semua classmate aku dengan haluan hidup masing-masing. Mostly tertumpu dekat Terengganu, Selangor dan Melaka. Negeri lain macam takda ja.

Nak dijadikan cerita, kami bertiga nak makan malam dekat Food court Seksyen 2, Shah Alam. Sebab hari tu ada tengok dorang punya flyers pasal kueh-teow. Siap ada makan dan menang percutiaan lagi. Aku ni pulak punya la suka kalau dinner tu makan kueh-teow. Kalo sarap ke, lunch ke memang tak suka nak makan kueh-teow. So bila dah sampai sana, kedai yang dalam flyers tu tak bukak la pulak. Mungkin sebab student UITM cuti kan, so dorang pun bungkus la same. Agak nya la~~...

Then duduk je la kat mana kedai yang buka dan order la kueh-teow. Air sampai dulu. Minum air sampai nak kering dah. Tak sampai-sampai lagi makanan nya. Sejam kot tunggu. Memang kami orang-orang yang bersabar tunggu sampai sejam. Gila!. Terus jela cancel order balik terus. Kempunan la jadi nya...

Esok nya. Kempunan punya pasal...


jeng...jeng..jeng .... 


Hambek ko masak sendiri je hahaha..
tapi tak guna mee kueh-teow la....
Nampak sedap kan (ceh!), orang bujang yang masak. Simple je..


Kat bawah ni sume step dia. Gigih aku amek gambo

 Ni la bahan-bahan dia. 
Bawang besar, bawang putih, telur, sebuk kari, cili kisar, dan non-fried mee


 Rendam non-fried mee lam air panas bagi lembut punya


 Mesin kan bahan-bahan nih


 Tumis sesedap rasa dan masuk kan serbuk kari dan cili kisar sesudu makan... hehehe



 Kendian, telur sebiji kasi pecah sama dia



 Turn mee pulak....


 Untuk lebih pedas, letak kan Cayenne..

 
 Siap sudah.. lupa nak letak sayur
Takpe yang penting kenyang haha


sekelip mata je habis wooo... 
bukan sebab sedap, tapi lapar huhu...
tapi not bad la rasa dia
aku buat mesti la aku puji kan

 :)




2 comments:

ABU said...

licin!! hahahaha

Anonymous said...

makan tak ajakkkkkkkkk....