Monday, May 3, 2010

beware....elakkan HIV

assalamualaikum...

aku telah selamat sampai rumah dari terengganu ke shah alam

8 jam dalam bus sangat2 melenguhkan

bangun aje pagi huhu... blogwalking la...

then jumpe entry ni kat 'Everything'

aku rase semua orang should know

entry tentang HIV...

bace2....




artikel di bawah adalah berkenaan penyebaran HIV oleh orang yang dah ada HIV

bace & take precaution step ok...


1. Di kawasan pantai. Apabila anda berjalan di pantai sila pakai selipar atau kasut, ada penagih dadah yang melakukan aktiviti di tepi pantai dan menimbus jarum penyuntik di dalam pasir. Penyuntik ini kemudiannya terdedah akibat ombak.

2. Di kawasan permainan kanak-kanak. Satu lagi kawasan pilihan penagih. Terdapat kes di Australia di mana kanak-kanak yg tak berdosa telah tercucuk jarum penyuntik apabila beliau turun daripada papan lunsur & kemudiannya didapati HIV positif.

3. Di panggung wayang. Sila pastikan kerusi yg anda duduki. Kes yang terjadi apabila seorang perempuan duduk di kerusi beliau dan terasa sesuatu benda mencucuk. Beliau berdiri dan mendapati ada penyuntik dan nota berbunyi 'Welcome to the real world, you are now HIV positive' . Doktor telah memeriksa jarum tersebut & mengesahkan ianya terdapat virus HIV. Ianya berlaku di Hawai jadi berhati-hati... ...

4. Di Georgia & Florida , ada kes menunjukkan pesakit HIV meletakkan penyuntik di dalam tempat mengembalikan syiling, mesin air minuman... jadi pastikan bila anda membeli air atau kandi, perhatikan betul-betul tempat mengembalikan wang syiling... .mungkin terdapat jarum penyuntik di dalamnya.

5. Di restoran Burger King, pesakit HIV yang juga pekerjanya meletakkan sedikit darah di dalam burger & mencampurkan dengan mayonis dan salad. Ianya seperti sos. Jadi cuba jangan pesan burger dengan mayonis & sos Order di tempat lain. Ini adalah nyawa anda. Sila 'foward' maklumat ini sebanyak mungkin kepada orang lain, especially orang yang anda cintai, anak anda dan sesiapa saja...


ade juga orang cmni kat dunia nih....

ish3

(^= boleh ke kalo aku nak 'back hand' orang2 camnih??? =^)

7 comments:

amirah said...

uih..kena hati2 ni..

mryesterday said...

btol2.... very carefull

truthseeker said...

thanks Nazri for the really3 useful info/reminder... should be more extremely careful now...

mryesterday said...

yeah....welcome

Mr.Homosapiensz said...

masa aku jalan2 kat pantai pun slalu nampk botol2 ubat yg guna utk suntik tu...

mryesterday said...

oh yeke...nape aku cm xpnah nmpak pon bile g pantai huhu

Rosa said...

betul betul